Masterclass μαγειρικής με τη σεφ Ντίνα Νικολάου

axioutheasisteam

Ένα τρίωρο masterclass μαγειρικής πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την σεφ Ντίνα Νικολάου παρουσιάζοντας τρεις μοναδικές συνταγές με βάση το ελληνικό ρύζι.

Η δράση διοργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης του ρυζιού με στόχο την ανάδειξη της βιώσιμης παραγωγής του στην Ελλάδα και στην Ισπανία”, με διακριτικό τίτλο “EURICE – Balance in Nature” και υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

---04-07-2023-28-large

Η κα Ντίνα Νικολάου είναι η Food Ambassador του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες δημοσιογράφοι και άτομα από τον χώρο της γαστρονομίας. Το masterclass μαγειρικής έγινε στη Κτήμα Θέασις στον Αξιό, όπου η καλλιέργεια του ρυζιού στο εθνικό πάρκο Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα (η πιο παραγωγική περιοχή για το ρύζι με ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες) συμβάλλει στη διατήρηση των υγροβιοτόπων, στην αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, στη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, χωρίς να μπορούμε να εξαιρέσουμε τη σημαντικότατη συμβολή στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών, που επιτυγχάνεται μέσω της εργασιακής απασχόλησης που προσφέρει. Στόχος του προγράμματος η ανάδειξη της βιώσιμης πτυχής που αφορά το Ευρωπαϊκό Ρύζι.

---04-07-2023-67-large

Το Ευρωπαϊκό Ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα

Η συστηματική καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν εισήχθη ως μία καινοτόμα καλλιέργεια με την ικανότητα να «ξεπλένει» το έδαφος και να βελτιώνει τις ιδιότητές του. Έκτοτε, το ελληνικό ρύζι διατηρεί δυναμική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Οι ορυζώνες βρίσκονται κυρίως σε παράκτιες περιοχές και δέλτα ποταμών στην Ελλάδα και πραγματοποιούν αξιοσημείωτη συνεισφορά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.

Οι κύριες ποικιλίες του Ευρωπαϊκού Ρυζιού είναι οι Καρολίνα και Ρονάλντο, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηριστικά. Οι συγκεκριμένες μεσόσπερμες ποικιλίες ρυζιού προσαρμόζονται εξαιρετικά στο μεσογειακό κλίμα. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, όπως το μέσο μέγεθος του κόκκου στα 6mm και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό φθοράς που παρουσιάζουν που είναι μικρότερο από 0,5%, οι εν λόγω ποικιλίες διαθέτουν την ιδανική ποσότητα άμυλου,
που συντελεί στην διατήρηση της υφής και της σταθερότητας του ρυζιού. Κατά το μαγείρεμα, οι ποικιλίες αυτές διατηρούν μία σπυρωτή υφή, η οποία ταυτόχρονα παραμένει κρεμώδης και βελούδινη. Αυτοί οι τύποι ρυζιού είναι ιδανικοί για πιλάφι και συνταγές ρυζιού με κρεμώδη υφή. Για τους Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού μάλιστα, η βιωσιμότητα της παραγωγής ρυζιού αποτελεί όχι μόνο ευθύνη αλλά και υποχρέωση.

---04-07-2023-93-large

Τα τρία νόστιμα πιάτα που παρουσιάστηκαν από την σεφ ήταν: Τερίνα ρυζιού με λαχανικά, Πιλάφι με χταπόδι και κέικ ρυζιού με ινδοκάρυδο και κεράσια. Η βάση ήταν το ευρωπαϊκό ρύζι και ιδιαίτερα το ελληνικό που καλλιεργείται και παράγεται στον νομό Θεσσαλονίκης.

---04-07-2023-105-large

---04-07-2023-55-large

Μέσω του προγράμματος οι φορείς στέλνουν το μήνυμα ότι το ρύζι μπορεί να αποτελέσει το κύριο γεύμα μας στο ελληνικό τραπέζι και αξίζει μια θέση στην καθημερινή μας διατροφή, φιλοδοξώντας παράλληλα να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και ιδιαίτερα ασφαλές, το οποίο καλλιεργείται και παράγεται τηρώντας τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και εδώ: https://www.europeanrice.eu/ & https://www.facebook.com/europeanrice/

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είναι τριετές και λήγει 31 Μαρτίου 2024. Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), ενώ την υλοποίηση των δράσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).

Κείμενο (πηγή)

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ